Chemnitz: DIE ZWEI PSEUDO-RIESEN

akció
04.09.2008, 21:00

Chemnitz, Marx-emlékmű
Temporary Museum of Modern Marx
(Brückenstraße)
Az akció egyetlen alkalommal, szeptember 4-én
21 órától, reggel 4 óráig valósul meg, Chemnitzben


A linzi művészeti hallgatók által kezdeményezett Temporary Museum of Modern Marx lebontása, ami maga is látványos művészeti akcióra ad alkalmat, az 1941-ben Budapesten született Pauer Gyulát még egyszer látószögbe helyezi. Pszeudo emlékmű - Two in One című projektjével Pauer provokatív, irónikus és határozott választ ad arra a kérdésre, melyet a Lew Kerbel által 1971-ben emelt Marx-protré emlékmű sugall - és ami a hetvenesévek óta, mind a mai napig rejtély.

Az akció felvállalja a mélyfúrást: Pauer mélyen belenéz Marx fejébe és az alapoknál egy Lenin-portré félreismerhetetlen körvonalait látja meg. Az átalakulás művészetének ez a képi erőszak minden eszközével történő kifejezése, az ún. Marxizmus-Leninizmus vizuális szintézisében, egy projekció segítségével ölt formát. Az ötlet Pauer egy 1971-ben készült munkájáig vezethető vissza és egyszeri alkalommal, 2008 szeptember 4-én, 21 órától, pirkadatig látható Chemnitzben.

Az akció Pauer Gyula a CHB Moholy-Nagy Galériájában (Dorotheenstraße 12), szeptember 26-án megyníló és november 4-ig megtekinthető nagyszabású tárlatának bevezetője.

forrás: .CHB

------------------------------------------------------------------------------------

forrás: Frankfurter Allgemeine Zeitung

magyar fordítás letölthető itt

------------------------------------------------------------------------------------

Kapcsolódó cikkek:
Népszabadság - Online
Kultúrpont
Infovilág
Artportál
EuroAstra Internet Magazin
Magyar Narancs
Kultúra.hu
Artnet
Erika.net
Balassi Intézet
Neue Sächsische Galerie

2008 | Pauer Gyula | Design by Phipho